Obavijesti

Predstavljanje FER-ovog Centra za...

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatski sabor, u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, u utorak 11. svibnja 2021. godine, od 10 sati organiziraju tematski skup "Konferencija o budućnosti Europe – vizija za Hrvatsku".

U prvome dijelu bile su predstavljene uspješne priče iz Hrvatske, među kojima i FER-ov Centar za umjetnu inteligenciju čiji će znanstvenoistraživački rad i djelovanje predstaviti voditelj Centra, prof. dr. sc. Sven Lončarić. Humanoidni robot Pepper bit će u pratnji profesora Lončarića.

Konferencija je dostupna putem Facebook profila Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a ovdje možete pronaći detaljniji program konferencije.

 

Autor: Sven Lončarić

Istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD) nedavno je objavila studiju o znanstvenoj citiranosti koja rangira oko 160 000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama. Rad je u cijelosti dostupan ovdje.

Studija je objavila dvije liste:

  • listu najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru i
  • listu najutjecajnijih znanstvenika za 2019. godinu.

Na listi najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za cjelokupnu znanstvenu karijeru nalazi se 47 hrvatskih znanstvenika, od kojih su dva s FER-a.Voditelj Centra za umjetnu inteligenciju prof. dr. sc. Sven Lončarić rangiran je u top 1% znanstvenika u svijetu u području "Artificial Intelligence and Image Processing", a izv. prof. dr. sc. Dubravko Babić u top 2% znanstvenika u svijetu u području "Optoelectronics and Photonics".

Na listi 2% najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za 2019. godinu nalazi se 47 hrvatskih znanstvenika od kojih su tri s FER-a: prof. dr. sc. Sven Lončarić u području "Artificial Intelligence and Image Processing", izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić u području "Energy" i prof. dr. sc. Damir Žarko u području "Electrical & Electronic Engineering".

Studija je koristila podatke iz Scopus baze koja mjeri utjecaj znanstvenika do kraja 2019. godine. Studija koja klasificira znanstvenike u 22 polja i 176 grana analizirala je citate u periodu od 1996. do 2019. godine i temeljena je na složenom modelu koji koristi šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti.

Autor: Sven Lončarić